Tanácsok kismamáknak

Tanácsok a bababiztos otthon kialakításához

2019.10.24 18:08
Tanácsok a bababiztos otthon kialakításához

Mindig csupán egy pillanat műve. Nem nézel oda, mert valami elvonta egy percre a figyelmed, a baj már meg is történt. Mérgezés, égési sérülés, esés. Ez a három a leggyakoribb baleset az egy és négy év közötti gyerekeknél. Ezek kifejezetten gyakran, 60%-ban otthon történnek. 

 

 

 

 

A baleset esélye nagyban függ a gyerekek korától, mivel minél kisebb egy gyerek, annál inkább szeretné felfedezni környezetét, annál több minden újdonság számára. A gyermek korával a mozgékonysága és a felfedezni kívánt terület is nő, ezekkel együtt pedig a balesetveszély szintén emelkedik. A négy évesekben még nincs veszélyérzet, így a mindennapos tárgyak, mint egy szekrény, egy forró lábos vagy egy lépcső is potenciális veszélyforrás.

Azonban minden veszély megelőzhető praktikus és olcsó megoldásokkal, mint a szekrényzárak,  ajtórácsok, lépcsőrácsok, tűzhelyvédő rácsok, fiókzárak és még sokáig sorolhatnánk.

Rengeteg szülő még mindig alábecsüli a háztartásban rejlő veszélyeket. Ezt jól mutatja egy 2012-es felmérés, miszerint a szülök 60%-a úgy véli, hogy gyermekét leginkább közlekedés közben fenyegeti veszély.  A megkérdezett szülők csupán 17%-a  véli csak úgy, hogy a gyerek otthon is kárt tehet magában. Azonban a felmérés rámutat egy másik tényre, miszerint a gyerekeket érő balesetek 78%-a otthon, vagy bölcsiben/óvodában történik, csak 14%-a közlekedés közben.
 

Autók, gépek, mérgező növények-  az utcán a szülők könnyen észreveszik a veszélyeket. Ez otthon, a négy fal között sokkal nehezebb, mivel hogyan is tudnánk elképzelni máshogy otthonunkat, mint a biztonság fellegvárát? De ha belegondolunk, egy síkképernyős tv, egy vegyszerekkel vagy késekkel megpakolt fiók, egy csapódó ajtó vagy egy konnektor óriási veszélyfaktort jelentenek a felfedézsek korában járó babáknak, nem beszélve a lépcsőkről. Bele sem gondolunk, a mindennapi rutinunk része, és mégis mekkora balesetveszélyt  jelent a gyerekeknek.

  

                       

Sok háztartásban még a mai napig sem megszokott, hogy hősugárzót tartsanak a baba mellett. Talán sok szülő nem tudja, de a babák teste még nem elég felkészült ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a külső emelkedő, vagy csökkenő hőmérséklethez, így veszélyeztetettek mind a túlmelegedés, mind a lehűlés szempontjából. A legdrasztikusabb hőmérséklet ingadozás fürdés után éri a babákat. Az optimális fürdő hőmérséklet 37°C, ami nagyjából a gyermek testmelegének felel meg. Ezzel szemben az átlagos szobahőmérséklet 22°C . Ez az ingadozás még a nyári hónapok alatt is rosszul érinti a babákat. Hiába törlöd meg egyből, ahogy a fürdőből kiveszed, az optimális meleg biztosításához ez nem elég.

Látható, hogy rengeteg irányból kell figyelni egy kisgyermekre, ráadásul minden életkorban más-más veszélytől kell óvni. Ez minden esetben a szülők dolga, de meg lehet könnyíteni bababiztonsági termékekkel. Ezeknek széles skáláját megtalálod itt

Ha bármi kérdésed van, keress minket bátran.