Etetőcumi, itatófej

Mindig a babád korának megfelelően válassz etetőcumit vagy itatófejet, hiszen méretben ez lesz számára a legoptimálisabb. Fontos! Választáskor figyelj, hogy a cumi vagy az itatófej a cumisüveggel vagy az itatópohárral márkán belül is kompatibilis legyen.
Nézet:
Sorrend:
 

Szilikon vagy latex cumit válasszak?
Választáskor vedd figyelembe, hogy ha már elkezdted az etetést szilikon cumival, akkor nagy eséllyel a babád már nem fogja elfogadni a latex etetőcumit, és ugyanez fordított esetben is, latex cumival való etetéskor a babák már nem valószínű, hogy elfogadják a szilikon cumit. 
A latex cumi általában sokkal puhább és hajlékonyabb, viszont a zsírtartalmú ételek a cumi szerkezetét megváltoztathatják. A latexből készült cumik hosszabb használat esetén ragacsossá válnak és használat közben össze is tapadhatnak, ezért az élettartamuk is rövidebb.
A szilikon anyagú cumik erősebbek, tartósabbak, viszont valamennyivel keményebbek is, ezért nem minden csecsemő fogadja el, főleg ha mellette rendszeresen szopiznak is. A tartósságán kívüli előnye még, hogy színtelen és szagtalan.

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű cumit?
Születéstől kb. 2 hónapos korig az 1 lyukú, 2-3 hónapos kortól a 2 lyukú, 4-6 hónapos kor között a 3 lyukú, 6 hónapos kortól pedig a 4 lyukú, vagy pedig a még erősebb folyású Y vágású etetőcumi ajánlott. Itt vedd figyelembe azt is, hogy alapjában véve milyen étvágyú a babócád. Ha látod nála, hogy sokat pihen evés közben mert elfárad az erőlködésben, akkor valószínűleg érdemes nagyobb lyukú cumira átváltani, viszont ha nyeldekel, köhécsel evés közben, és a folyadék is kifolyik a kis szájából, akkor túl sok neki még a folyás erőssége, ilyenkor mindenképp kisebb lyukú cumira kell váltanod.

Itatófej esetén adott a megfelelő méret, mivel csak egyfajta itatópohárral kompatibilis, így javarészt csak pótolni tudod a már elhasznált itatócsőrt. Rossz hír, hogy nem mindegyik gyártó termékéhez lehet pótfejet kapni, ebben az esetben viszont új itatópoharat vagy kénytelen beszerezni. Kivételt képeznek ez alól a MAM termékei, mivel neki márkán belül is kompatibilisek egymással, sőt a extra puha szilikon itatócsőrt kifejezetten a cumisüvegükhöz fejlesztették ki, így ha még nem vagy biztos az itatópohár használatában, a cumisüveg segítségével kipróbálhatod, hogy babócád készen áll e már a váltásra.

Milyen gyakran cseréljem le a cumit?
A cumi anyaga sokszori mosást és sterilizálást követően megváltozik. A latexből készült cumik ragadósak lesznek, a szilikonból készült cumik pedig elszíneződnek, homályossá válnak. Féléves korig, főleg ha naponta több alkalommal használjátok a cumit, érdemes havonta lecserélned. Esetenként előfordul, hogy ennél hamarabb is elhasználtnak tűnik, illetve a felületén sérülést észlelhetsz, ilyenkor természetesen nem kell megvárnod az egy hónapot, hanem mielőbb cseréld le. A hozzátáplásás megkezdésével már nem minden étkezéskor kerül elő a cumisüveg, ekkor már elég 2-3 havonta intézned a cumicserét.
A itatófejekre ugyanaz vonatkozik mint az etetőcumikra, sérülés vagy elszíneződés esetén mindenképp csere szükséges.