Etetés

Cumisüveg, evőeszköz, előke, etetőszék, ételmelegítő valamint a sterilizáláshoz szükséges kiegészítők, egyszóval minden, ami a baba korának megfelelően az etetéshez szükséged lesz.

Az első hat hónapban ideális esetben a csecsemő táplálása kizárólagos szoptatással történik.

A csecsemőd számára a legjobb táplálék az anyatej, mely teljes mértékben kielégíti mind a tápanyag, mind a folyadékszükségletét. Szoptatott, jól fejlődő csecsemő esetén az élet első hat hónapjában nem szükséges a hozzátáplálás.
Az anyatejben hihetetlen módon olyan sok értékes tápanyag és összetevő található, ami a csecsemőd immunvédekezését is segíti, valamint igényeihez elegendő vizet tartalmaz.

A szoptatás megkezdésekor colostrum (előtej) termelődik, mely nagy mennyiségű immunglobulint, zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Bár ez kis mennyiségben termelődik, de nincs okod az aggódásra, ugyanis a szoptatás 6-10. napjára beindul az érett anyatej termelődése. Szoptatás során a tej összes összetevőinek koncentrációja a babád igényeinek megfelelően változik, de eközben az Neked is figyelned kell az étkezésedre és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Az anyatejes kisbabák statisztikailag ritkábban betegek, egészségesebben fejlődnek, kisebb eséllyel lesznek allergiások, de olyan megfigyelések is vannak, hogy az anyatejes táplálás után felnőttkorban kisebb az esélye a túlsúlynak, a cukorbetegségnek vagy a szív- és érrendszeri problémáknak. Szoptatott, jól fejlődő csecsemő esetén az élet első hat hónapjában nem szükséges a hozzátáplálás.

Az anyatej teljes hiánya vagy nem elegendő mennyisége esetén tápszeres pótlásra van szükség, melyek általában por vagy folyékony formában találhatóak. Minden szilárd por tápszer csomagolásán látható az adagolás, mely előírja, hogy hány ml vízhez hány adagolókanál port kell adnod.

Az anyatejes táplálású csecsemő esetén 6 hónapos korban kezdődik a kiegészítő hozzátáplálás, tápszert fogyasztó csecsemő esetén már 4 hónapos kortól.

A hozzátáplálás során még nem kell elhagynod teljes mértékben az anyatejes táplálást, kezdetben csak egy étkezést kell helyettesítened majd idővel elég akár a reggeli és a késő esti szoptatásokat meghagyni. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) azt ajánlja, hogy a csecsemők az anyatej mellett 6 hónapos korban kezdjék meg a kiegészítő élelmiszereket fogyasztását, kezdetben naponta 1, később 2 alkalommal majd minél nagyobb és ügyesebb a babócád, fokozatosan építsd be az étrendjébe akár napi 3-4 alkalommal az egyéb ételek fogyasztását.

A baba etetése során nagyon fontos a nyugalom és a rendszeresség, legyen szó szoptatásról, hozzátáplálásról, vagy önálló étkezésről, mivel ez idő alatt tanulja meg az egészséges étkezéshez szükséges szokásokat.

A szoptatás, majd később a hozzátáplálás időszakát megkönnyítő, nélkülözhetetlen és praktikus etetési kiegészítőket megtalálod termékkínálatunkban.