Cumisüveg és kiegészítők

A megfelelő cumisüveg kiválasztása nem egy könnyű feladat. Cumisüvegre akkor is szükség lehet, ha még szoptatod a babádat, ha pedig tápszeres, akkor nélkülözhetetlen. Választáskor elsősorban ne a kinézetét, hanem a funkcióját vedd figyelembe.
Nézet:
Sorrend:
 

Amennyiben szoptatás mellett, csak alkalmanként lesz rá szükséged, akkor mindenképpen fontos, hogy az etetőfej ívás technikája minél kevésbé különbözzön a szopizástól. Érdemes olyan cumifejjel rendelkező cumisüveget vásárolnod, melynek alakja minél jobban hasonlít az anya emlőjének formájához, illetve létezik speciálisan kialakított etetőcumi is, melynél a baba iváskor ugyanúgy, és ugyanazokat az izmokat használja mint szopizáskor.

Milyen méretű cumisüveget válasszak?
Kezdetben a babád születésétől kb. 1 hónapos koráig, a kisebb méretű cumisüvegre lesz szükséged, 90-150 ml-es űrtartalomig, melyek 1 lyukú etetőcumival kaphatók, 2-3 hónapos kortól viszont már a 260-330 ml-es fog kelleni, amik 1 vagy 2 lyukú, a nagyobb méretű cumisüvegnél pedig 3 lyukú cumival kapható, ezt a babócád evési igénye, mennyisége teszi függővé.
A cumi anyaga szempontjából fontos tudni, hogy a szilikon szagtalan és ízetlen, míg a latexből/kaucsukból készültek hamar megpuhulnak, így gyakrabban kell újat beszerezni belőlük.

Hasfájás ellen
A cumisüvegeknél fontos szempont még, hogy babád etetése közben minél kevesebb levegőt nyeljen, mert a pocakjába jutó levegő fájdalmas görcsöt okozhat, ami nyugtalan, sírós alváshoz vezethet. Manapság már szinte az összes cumisüveg cumija rendelkezik szeleppel, ami evés közben biztosítja, hogy kevesebb levegő juthasson a babapocakba, de vannak olyan babák, akik evéskor több levegőt nyelnek, vagy a pocakjuk érzékenyebb a kisebb mennyiségű levegőre is, nekik ajánlott kifejezetten anti-colic cumisüveget választani, ami extra szeleppel rendelkezik. Nagyon fontos, hogy etetés után mindig megfelelő ideig büfiztess!

Műanyag vagy üveg?
A cumisüveg anyagát illetően a BPA mentes műanyag cumisüvegek a legkedveltebbek, mivel szinte törhetetlenek, strapabíróbbak, viszont itt figyelembe kell venned, hogy a folyamatos tisztítás és sterilizálás nyomot hagy a felületén, karcosodik, elszíneződik, míg az üveg cumisüveg tisztítás szempontjából tartósabb felülettel bír, viszont nehezebb és könnyebben törik. Az üveg cumisüveget nem ajánlott a babád még ügyetlen kezecskéjébe adni, ezt arra az időszakra válaszd, amikor még Te eteted belőle.

Cumisüveg formája
A szélesebb változatokba könnyű beletölteni az anyatejet vagy tápszert, illetve formájából adódóan könnyebb tisztítani is, míg a keskeny változatok nehezen tölthetőek és csak üvegtisztító kefével tisztíthatók, viszont könnyebben kézben tarthatod Te és a babád is, bár a legtöbb cumisüveghez már külön fogókar is kapható, ami még könnyebbé teszi a használatát. Sterilizálás szempontjából viszont bármilyen formájú cumisüveg megfelelő.

Miből mennyit?
Cumisüvegből elsőre elég 1-2 db-ot beszerezni, hogy szükség esetén legyen babád mivel etetni, mert lehet egyáltalán nem fog cumizni, viszont adódhatnak olyan helyzetek, ahol nem lesz lehetséges a szoptatás. Így biztosan nem vásárolsz be feleslegesen. Sok esetben már a kórházban kiderül, hogy lesz-e elég tejed a szoptatáshoz, vagy tápszerrel kell kiegészíteni, esetleg helyettesíteni a szoptatást, ebben az esetben érdemes 3-4 db cumisüveget beszerezni, hogy mindig legyen kéznél megfelelően tiszta és sterilizált.