Tanácsok kismamáknak

Mindent a mellszívókról

2019.10.24 18:04
Mindent a mellszívókról

Sokan el sem tudják képzelni, hogy miért kell a mellszívó, mások pedig elképzelhetetlennek tartják, hogy van, aki nem használja.

Ezzel a cikkel azoknak segítünk, akik nem tudják miért jó a mellszívó, vagy ha mellszívó vásárlás mellett döntenek nem tudják, hogy kézire vagy elektromosra ruházzanak be.

 

Először is szögezzük le, hogy minden anya más. Van akinek rengeteg teje termelődik, és van, akinek kell egy kis segítség, hogy meglegyen a kívánt mennyiség. Mind a két esetben szükség lehet mellszívóra, mivel a mellszívó:

 • szaporítja a tejmennyiséget azon egyszerű oknál fogva, hogy minél több inger éri a mellett (ez lehet maga a baba vagy mellszívó), annál több tej generálódik, mivel a tej szoptatás közben termelődik.
 • akkor is letudja szívni a tejet, amikor a baba éppen alszik, de neked nagyon feszül a melled a sok tejtől
 • megelőzi a mellgyulladást
 • segítségével tudsz félretenni tejet, így amikor más vigyáz a babára, akkor is tud belőle kapni
 • jól jön, amikor a baba nem fogadja el a melled, de te tejjel szeretnéd táplálni
 • szülés után segít kiemelni a befelé forduló mellbimbót
 • a leszívott tejet, amire nincs szükséged leadhatod úgynevezett anyatejgyűjtő állomásokon, így segíthetsz a rászoruló babáknak
 • segíti a hozzátáplálást, mivel belefőzheted a főzelékbe, így ismerős ízt fog érezni a baba.

A mellszívóknak két csoportja van: kézi és gépi. Mind a kettőnek megvan az előnye és hátránya, a táblázat alapján mérlegelheted neked melyik az ideális:

Lansinoh elektromos mellszívó

 

           Elektromos Mellszívó:

 1. Rendszeres, gyakori használatra
 2. Gyors, hatékony
 3. Nem lehet mindig előkapni
 4. Egyszerű, más pihenő tevékenység is végezhető közben
 5. Kimondottan sok tej esetén alkalmasabb, főleg a két fejes mellszívók
 6. Magasabb árkategória

Lansinoh kézi mellszívó

                                                            
     

           Kézi mellszívó       

 • Alkalmi használatra
 • Hatékony, de lassabb
 • Praktikus, bárhol használható
 • Figyelmet igényel, mivel manuálisan működteted
 • Tejelválasztás beindításához alkalmasabbak a pumpás mellszívók
 • Alacsonyabb árkategória

Ha úgy döntöttél, hogy beruházol egyre (vagy akár mind a kettőre), akkor figyelned kell arra, hogy, állítható legyen a szívás erőssége, legyen kényelmes a szívófej, tehát a tölcsér pontosan illeszkedjen, mivel, ha túl keskeny vagy túl széles az elzárja a tej útját. Legyen könnyen szétszerelhető, de ne túl könnyen, hogy a vákuumot ne zavarja. A higiénia nagyon fontos, minden elmosás után töröld szárazra, hogy elkerülhesd a vízkövesedést. 

Végezetül nem maradt más, mint néhány gyakorlati tanács, ha már használatba vetted a készüléket:

A tej biztonságos fejése és előkészítése, tárolásra:

Kézmosás! Sose feledkezz el a kézmosásról mielőtt elkezded a műveletet. Mellszívás előtt érdemes meleg borogatást tenni a mellre, és masszírozni azt

A lefejt tejet steril(fertőtlenített), szorosan záródó edényben tárold, ezeket pedig címkézd fel, hogy egyértelmű legyen a fejés időpontja. Ha tudod, hogy a tejet két napon belül nem fogod felhasználni, a mélyhűtőbe tedd. A fagyasztóba tett tejhez egy napon belül hozzáönthető további lefejt és lehűtött tej, de frissen fejt nem. Figyelj, hogy mindig a legrégebben lefejt tejet használd fel. A fagyasztott tejet leghidegebb fokozaton (-18ºC) maximum hat hónapig tárolhatod (-12ºC esetén 3 hónapig, -6ºC-nál pedig 2 hétig). A fagyasztott tejet  lassan olvaszd, tedd át a hűtőbe, vagy tedd az üveget meleg vízbe, időnként pedig rázogasd. Az egyszer már felolvasztott tejet tilos újra lefagyasztani.

Szülés előtt, ha biztosra szeretnél menni egy kézi mellszívó  vásárlását ajánljuk, de fontos, hogy egy másik készüléket is kinézz, mivel, ha a kórházban derül ki, hogy szükséged van mellszívóra, gondot okozhat, ha a tanácstelen férj megy el beszerezni egyet.